Short introductory documentaries
from Dubrovnik and Adriatic Sea
Nikola Duper

Nikola Duper

Autor projekta

Rođen sam u Dubrovniku 1961. godine. Već od desete godine bavim se fotografijom, a posebno me zanima umjetnost pa crtam, slikam i radim jednostavne skulpture. Pojavom prvih video kamera, početkom osamdesetih godina, počinje moje iskustvo u snimanju. Bavim se i glazbom, a poznanstvo s uglednim književnikom Feđom Šehovićem, koje će se pretvoriti u autentično prijateljstvo, vodi me prema iskustvu u amaterskoj kazališnoj družini “Vidra”.

Usporedno sa umjetnošću javlja se zanimanje za ezoterizam, a posebno me fasciniraju  djela Živorada Mihajlovića Slavinskog.

Godine 1987. ženim se i selim u Italiju gdje radim za TV kuće poput RAI-a, Mediaset-a, Telemontecarla i za mnoge regionalne televizije kao snimatelj, montažer, redatelj i tehnički direktor. 1999. godine osnivam svoje poduzeće te proizvodim industrijske i dokumentarne filmove. Usporedno se bavim i s informatikom, slobodnim softverom i Internetom.

Od 2000. godine počinjem se aktivno baviti fenomenom krugova u žitu i uskoro postajem jedan od najvećih poznavalaca u Italiji. Zahvaljujući čestim posjetama Engleskoj, gdje studiram taj zanimljivi fenomen, proizvodim nekoliko dokumentarnih filmova o toj temi.

2014. godine vraćam se u rodne Mline gdje se nastavljam baviti proizvodnjom dokumentarnih filmova.