Short introductory documentaries
from Dubrovnik and Adriatic Sea
Boško Picula

Boško Picula

Filmski kritičar

Prvi i pravi pogled na baštinu hrvatskog Jadrana

Je li u samo nekoliko minuta moguće ispričati povijest, legende, mitove i misterije Jadrana? I to na istodobno poučan, privlačan i zabavan način?

Jest, radi li se to onako kako predstavlja serija kratkih dokumentarno-edukativnih vinjeta IntroDoc Series čije se epizode bave Dubrovnikom, Župom Dubrovačkom, Splitom, Visom i jadranskim svjetionicima. Namijenjena podjednako hrvatskim i inozemnim gledateljima, serija svoju namjenu otkriva u samom naslovu jer je riječ o dokumentarističkom uvodu u pojedine aspekte povijesti i legendi stožernih točaka hrvatske obale Jadrana. No, sve su epizode i prave minidrame, pa i minitrileri o svojim akterima i konkretnim zbivanjima. Pritom se na dinamičan i pregnantan način pojašnjavaju mnogobrojni važni povijesni, kulturni i geografski simboli nacionalne baštine, od dubrovačkih i  splitskih velikana i spomenika do manje poznatih detalja dijelova istočnojadranske obale.

Epizode se pritom spajaju u dionice jednoga uzbudljivog i nadahnjujućeg puta Jadranom u kojem je prijevozno sredstvo, neovisno bilo ono na kopnu, moru ili u zraku, zamijenjeno vještinom i društvom filmskog  prepovjedača kao najboljeg mogućeg suputnika i sugovornika.

Ivan Viđen

Ivan Viđen

Dipl. povijesničar umjetnosti i dipl. arheolog

Projekt kratkih medijskih sadržaja IntroDoc Series zamišljen je na osnovi vrednovanja kulturne i prirodne baštine hrvatske obale Jadrana i time svakako doprinosi popularizaciji te baštine.
Dosad snimljene epizode u sklopu spomenutoga projekta upravo pokazuju kako je osnovna zamisao popularizirati baštinu na jednostavan, pristupačan i vizualno atraktivan način, ali istodobno utemeljen na znanstvenim činjenicama o pojedinim spomenicima, odnosno povijesnim događajima. Jednako tako one pokazuju kako je autor sposoban okupiti tim suradnika i projekt realizirati prema osnovnoj zamisli.
Posebna vrijednost projekta je upravo u jednostavnosti i pristupačnosti poruke (kratak sadržaj, vizuali, način montaže), a koja sažeto prenosi najvažnije i znanstveno verificirane spoznaje o pojedinim spomenicima, odnosno povijesnim događajima. Time se razlikuje od mnogih sličnih projekata koji često ili nemaju pristupačnost široj publici ili ne posreduju dovoljno provjerene znanstvene činjenice o temi koju obrađuju.
Vrijedno je također da se kroz projekt IntroDoc Series želi pojačati svijest o važnosti čuvanja kulturne baštine kod lokalne zajednice, odnosno prostora na kojem i od kojega žive. Jednako tako, važno je dodati kako bi ovaj projekt mogao imati ne samo komercijalnu ulogu u turističkom sektoru, već i onu edukativnu, upravo u lokalnoj zajednici, a posebno imaju li se u vidu suvremeni načini komunikacije.
Iz gore navedenog proizlazi da je projekt IntroDoc Series autora Nikole Dupera vrijedno podržati u njegovu razvoju i realizaciji jer je iskorak u dosadašnjoj praksi prezentacije naše kulturne i prirodne baštine.

Mato Franković

Mato Franković

Gradonačelnik Dubrovnika

Poštovani gospodine Duper,
Nastavno na projekt IntroDoc Series koji ste predstavili u Uredu gradonačelnika Grada Dubrovnika, ovim putem Grad Dubrovnik daje potpunu podršku realizaciji istoga. Projekt serijala za turiste i domaće ljude je hvalevrijedan jer je osmišljen da kroz inovativan i zanimljiv način, audiovizualnim materijalima, dočara ljepote i ispriča priču o bogatom prirodnom i kulturnom nasljeđu koje nam je povjereno na čuvanje.
Grad Dubrovnik podržava sve aktivnosti čiji je cilj postizanje što kvalitetnije turističke ponude, posebice ovakve edukativne medijske sadržaje koji su korak dalje od same promidžbe destinacije. Riječ je o konceptu prilagođenom novim medijima i društvenim mrežama te slijedom toga, Grad Dubrovnik sa zadovoljstvom daje podršku u razvoju projekta IntroDoc Series.

Božidar Domagoj Burić

Božidar Domagoj Burić

Scenarist i redatelj

Poštovani gospodine Duper,
Sa zanimanjem sam pogledao link Vašeg serijala IntroDoc Series o povijesti, tajnama i misterijama iz povijesti Jadrana. Izvrsno zamišljen projekt, vrlo lijepo produciran, napisan i režiran. Kao profesor povijesti po struci, čestitam Vam na besprijekorno odrađenom poslu u smislu provjerenosti povijesnih činjenica što je, baš kod ovakve vrste tematike koja se bavi manje poznatim povijesnim fenomenima, vrlo važan aspekt.
Medijski govoreći, Vaš projekt svojom kratkom formom omogućava ogromne edukativne potencijale, s obzirom da današnja publika, poglavito ona mlađa, nema dovoljno koncentracije za gledanje duljih obrazovnih sadržaja. Stoga mislim da je Vaš serijal odlično pogođen upravo za tu vrstu gledateljstva.
Životnim i slikovitim pristupom povijesni sadržaj, koji često zna biti suhoparan, učinili ste zanimljivim i intrigantnim. Uvjeren sam da bi Vaš serijal bio iznimno vrijedan televizijski sadržaj koji bi lako našao put do gledatelja.
S poštovanjem,
Domagoj Burić
Niko Bulić

Niko Bulić

Ministar turizma RH 1993.-1997. - Direktor GU HTZ-e. 1999.- 2012.

Poštovani gospodine Duper,
sa zanimanjem sam odgledao Vaše video uradke na različite teme iz područja naše bogate kulturne i povijesne baštine. Naš razgovor, dodatno mi je razjasnio cjelinu namjeravanog poduhvata i pomogao da shvatim koliko ste osobno već duboko uživljeni u njega.
Čestitam Vam na ideji, uloženom trudu i sredstvima s ciljem afirmacije našeg bogatog nasljeđa. Posebno podržavam pristup i želju da se video priče stave u funkciju produbljenja i proširenja spoznaje o tome tko smo i što smo, svima zainteresiranima za Hrvatsku, bilo kao turističkog odredišta ili kao jednog od dragulja europsko-mediteranske kulturne i povijesne baštine.
Dajući Vam podršku u nastojanju da uspijete realizirati ovaj projekt, smatram potrebnim naglasiti da će Vam uvelike trebati, pored podrške neposrednih kulturnih i turističkih institucija i dodatna potpora barem dvaju ministarstava.
Mislim, poglavito, na ministarstva kulture i turizma.
S najboljim željama , uz poštovanje.
Nino Dubretić

Nino Dubretić

Izvršni Direktor & Suosnivač

Direct Booker
Kao poduzetnik uvijek imam listu razvojnih ideja koja je od šireg društvenog interesa. Jedna od njih je i “virtualni povijesni muzej” koji bi na jednostavan, zanimljiv, zabavan i poučan način približio posjetitelju povijest destinacije koju posjećuje. Svjedoci smo kako živimo u ubrzanom vremenu gdje ljudi sve manje vremena imaju i da dugi videi i duge priče teško mogu doprijeti do šire mase. S obzirom na navedenu činjenicu smatram iznino korisnim za svaku destinaciju imati takav prezentacijski sadržaj u kontekstu promidžbe ali i kvalitete ponude te iskreno vidim projekt IntroDoc Series punim pogotkom u tom smislu.
Uvijek se u poslu vodim krajnjim korisnikom i ako projekt zadovoljava potrebe krajnjeg korisnika isti ima moju punu podršku. U tom kontekstu mogu zamisliti, štoviše radujem se zamisliti da bi i naša destinacija na takav način radila vlastitu promidžbu kao i prezentaciju naše povijesti.
Julijana Antić Brautović

Julijana Antić Brautović

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja

Poštovani gospodine Duper,

Iznimno me veseli što mogu dati preporuku projektu IntroDoc Series. Najiskrenije se nadam da će Vaše ideje biti realizirane, a da će gradovi i mjesta na Jadranu dobiti nevjerojatno upečatljivu platformu za pričanje najznačajnijih i najljepših priča.

Pregled objavljenih filmova svjedoči o visokoj profesionalnosti i ozbiljnosti u obradi teme i njenoj prezentaciji te pažljivom odabiru formata koji ne zamara, ali podučava. Zvuči kao recept za uspjeh i ja sam uvjerena da ćete ga i ostvariti!